Over ons

Ja, een blog over zeilen. Onder andere.

Eigenlijk over zeezeilen en een relatie op een boot. Verhalen over reizen en reisjes, koken in een kombuis, passie voor het leven aan boord.

Adelheid Greven, dat ben ik. Ik ben de rechterhand van de schipper en ook de schrijfster van de blog. Graag wil ik mijn visie op het bootleven -lees: het bootleven door de ogen van een vrouw- delen. Zeilen hoeft niet altijd zo machismo te zijn, moet niet altijd om de grootste en de snelste gaan. Er zijn nog te veel vrouwen die meezeilen met hun mannen om hen te plezieren. Waarom niet beleven én genieten op eigen tempo, vanuit een eigen, authentieke invalshoek?

De schipper

Stanislas Steverlynck. Schipper. Soulmate. Houdt niet zo van de sociale media maar blijkt toch iedereen over de blog te vertellen en me tot schrijven aan te sporen. Challenge accepted.

Pat Panick

Pat Panick. Het schip. Een Breehorn 44, aluminium, getekend Koopmans, gebouwd in 1993 in Friesland. Liefde op het eerste gezicht, of bijna toch.

Evenwicht, flexibiliteit en passie, daar gaat het om.

Evenwicht. Samenleven op en met een boot. Net zoals zeilen zelf, altijd zoeken naar een evenwicht. Tussen verdraagzaamheid en volharding. Een beetje risico nemen, maar de strijd niet aanbinden. Tegen de elementen verlies je toch.

Flexibiliteit. Plannen maken, waypoints uitzetten en daar even snel weer van afwijken. Bereid zijn een plan, maar even goed een mening te herzien.

Passie. Niets mooier dan gedeelde passie. Passie voor reizen, reizen die verhalen worden, verhalen om te delen. Passie voor lekker eten ook. De liefde van de crew gaat door de maag. Koken onder alle omstandigheden, improvisatie en creativiteit zijn onontbeerlijk. Graag deel ik de receptjes uit mijn kombuis. En ten slotte ook passie voor muziek. Vanuit een vooral niet objectief buikgevoel. Associatie, intuïtie. Op de boot klinkt het soms zo anders…

Wie leest, vaart, eet en luistert mee?

22 gedachten over “Over ons

 1. Heidi en Las,

  hoewel ik helemaal geen zeerot ben, slepen jullie me mee in jullie passie..
  mooie blog…
  maar heb nog meer tijd nodig om alles te lezen…

  geniet maar samen van het avontuur van het leven

  Ignacio

  Like

 2. Hi Heidi and Stan,
  Our apologies for a late response and for posting in English but our Flemish is non-existent!
  We very much enjoyed you blog and your superb photography. It was great to see photos of Miss Lindsay, infact it’s the first ones we have. Thank you.
  It was lovely to meet you both in Amble and you were very kind making us a delicious meal, it was the only good feed we had on our holiday! You were such good company, it was a great laugh!
  I had so many questions for you both but was left feeling totally inadequate. We lived out of tin cans for 2 weeks, always seemed to get into such a pickle sailing… (the winds and tides were never right for us),and I had a bad hair day EVERY day. It is supposed to be good fun but I’m always stressed and flustered, then I met you. A sailing goddess!… You had perfect hair, stain free clothes, fresh food in the fridge and a great skipper 🙂 …your boat is quite nice too. 🙂
  I have tried to paste a photo in but without success. I will e-mail them to you.
  Thanks again for a ‘cracking’ (Scottish word meaning excellent) night. It’s one we won’t forget.

  Best wishes,
  Ian and Kathleen

  Like

  • Hi Ian and Kathleen,
   I just lóve the way you exaggerate! We did have a good laugh that night in Amble and your hair looked fine to me. About the wind and the tide, that’s the way it is with sailing, they are wrong most of the time. But when they are not, you will be so grateful and you will find sailing incredible fun. Just keep going, I think you both do fine. I am looking for someone to translate my blog in proper English (no google translation rubbish), I think you’ll enjoy the blogpost about Miss Lindsay… I hope you both stick to your plan for next year, a few weeks (months) of sailing and if you are in the neighbourhood, please let us know! And yes, please do mail us some pictures. I have a few more of your boat, I will mail them as well.
   Kind regards, big hug,
   Heidi and Las

   Like

 3. Hey Heidi en Las.
  We hebben elkaar ontmoet in Kenia (Malindi) in 2007. We vonden jullie toen al een tof koppel en uw reisverslagen volgend kunnen we dat alleen maar beamen. Ik wandelde vandaag nog langs jullie boot in Nieuwpoort en dacht terug aan ons gezellig uitstapje destijds. Nog veel leuke avonturen gewenst.

  Carla en Luc

  Like

 4. Wat een mooie blog, het leest allemaal erg leuk en erg vlot wat het uitnodigend maakt om steeds verder te lezen! Bedankt voor de link, ik schrijf me ondertussen in voor nieuwe reacties :-). Alvast nog veel reisplezier, groetjes Frank & Chris

  Like

 5. Dag Heidi en Las,
  Het is een waar genoegen om jullie blog te lezen. Fijne tochten, prachtige fotografie en goed geschreven. Bovendien is het leuk om vast te stellen dat we zeer gelijklopende ervaringen gehad blijken te hebben op de trajecten die we ook hebben afgelegd. Wat ook weer niet verbazend is na onze aangename kennismaking onlangs op het einde vaarseizoen feestje in Nieuwpoort. Hopelijk tot binnenkort.

  Johan
  http://www.ossian.be

  Like

  • Dag Johan en Tru,
   Dank voor het compliment! Wij vonden het ook zeer fijn om jullie te leren kennen. Gelijkgestemde zeilers, zo dik gezaaid zijn ze niet… Ik ben ook al gaan piepen naar http://www.ossian.be. Waardoor ‘Rondje Engeland’ weer gestegen is in de ranking op onze wish-list! Misschien tot op de Nibs, dit weekend? Heidi

   Like

 6. Wat een leuk geschreven blog. Per toeval ontdekt via artikel over koken aan boord. Ik blijf jullie graag volgen. Ik ben zeiler op leeftijd (73j), zeil met Dufour 4800 (1981). Mvgn, Willy

  Like

  • Dag Willy,
   Wat fijn dat je de blog leuk vindt! En dat je nog actief zeilt! Groeten en misschien eens tot in Oostende, het gebeurt wel eens dat we in de Ryco overnachten. Groeten, Heidi

   Like

 7. Adelheid, Stan,
  Wat ben ik intens bevestigd in de moraal onder zeilers (elkaar vrijwillig bijstaan zonder voorbehoud) waardoor jullie Orkneys gastenvlag (aan mij zo als vanzelf uitgeleend)aan boord van Rolwolk belandde. Toen deze vlag ruimschoots dienst had gedaan, en ik zag dat mijn vaarweg anders ging, en ik als bij bewust toeval aan een mij onbekend stel in een zeer wedstrijdvaardige zeilboot, thuishaven Nieuwpoort. Lui welke ik ontmoette en begeesterd mee ervaringen deelde in Wick, die Pat Panick kende,en ik dus vol van datzelfde Pas Panick vertrouwen, jullie gastenvlag meegaf, uiteindelijk te bestemder plaatse is aangekomen.
  Een lange zin om dank en vertrouwen uit te spreken dat het zo zal blijven onder zeezeilers! Zelfs over een gastenvlag!
  Na een warme en windbehoeftige trip in 2018 naar de Vendee, via Engeland en Bretagne heen, en Normandie ( en Belgie) terug, plan ik nu trouwens opnieuw een trip naar Shetland en maak dan hopelijk de oversteek naar Noorwegen om via Denemarken retour te geraken.
  15 mei vertrek. Wat is jullie vaarplan? Gaan jullie de oceaan op, zoals ik begrijp ik uit de blog…?

  Like

  • Dag Henk,
   Leuk je nog eens te lezen! Die oceaan laten we nog even wachten. (tot de jongsten hun studies hebben afgerond…) Deze zomer blijven we iets dichter bij huis, met de Kanaaleilanden op het programma. Een flinke reis heb jij voor de boeg! Wat een plan! Alvast veel succes er mee en hopelijk goeie wind! Liefs van de Pat Panick crew.

   Like

   • He, Adelheid en Stanislav,
    Wat mooi je reactie te lezen.Ben gisteren terug in Den Helder van die voorgenomen trip. Schotland, Fair Isle, Lerwick, Bergen, Kristiansand, oost Denemarken, Kiel, NOK en via Duitse Bocht naar Den Helder.
    Het geheel volbracht met plezier. Bootje is en blijft mijn bewezen beste maatje.
    Genoot intens van Fair Isle. Zien jullie filmpjes ook? op Youtube: SY Rolwolk als zoekwoord. Of gewoon Rolwolk.
    Dank voor je reactie trouwens. Ik was bang dat de vlag nooit bij jullie aangekomen was.Blij dus. En dankbaar voor ook jullie zeilers moraal te helpen, wanneer behoeftig. We ontmoeten elkaar vast weer ergens. Nu o
    nbekend voor ons, als simpele geesten (dus noemen we het toeval).
    Mijn hartelijke groet,
    Henk Derksen

    Like

 8. Hey Pat Panick,

  Tijdens de winter ben ik toevallig op jullie blog gekomen door wat te surfen op t internet, wat doet ne mens in de wintermaanden als zijn boot op het droge zit te wachten op zijn baasje. Een reactie plaatsen was er nog niet van gekomen, nu wel. Heel mooie foto’s en mooi geschreven teksten. Al plannen voor dit jaar?
  Full House
  Stephan en Sofie

  Like

   • Wij hebben 4 weken in juni. Als de wind goed is zijn de plannen Ierland. Als het slecht weer over Ierland gaat. Steken we over naar Brest misschien de golf over. Als t zw is proberen we de orkneys. We zien wel waar de wind ons brengt.

    Like

   • Dit jaar zijn de plannen Ierland, als de wind niet ZW blaast. Anders zouden het wel eens de Orkneys worden.We zien wel waar de wind ons heen brengt. Goede vaart.

    Like

 9. Dag Pat Panick,

  Ik heb jullie blog net ontdekt ! Ik ben de theorie van RYA Dayskipper aan het studeren en via de website van Nautinstruct heb ik jullie ontdekt. Tof 🙂 Ik ben ook ‘de vrouw van de skipper’ en vastberaden om de theorie èn vooral de praktijk van het zeilen te leren en om te genieten samen met mijn man en onze boot. Deze avond ga ik uitgebreid jouw blog lezen. Ik word al blij van de gedachte 🙂 Nu nog even zweten op het hoofdstuk ‘passageplanning’. Alvast bedankt voor jouw vrouwelijke ervaringen met het zeilen ! Had ik net even nodig 😉 Groetjes van Katrien uit Oostende

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.