Worstelend naar Peterhead

15 – 18 juni 2016

Worstelend, jawel! De haven van Wick, de meest noordelijke marina van de UK, is ons doel. Scarborough – Wick: 280 mijl. Wat in dik twee etmalen zou kunnen lukken, worden er uiteindelijk drie… En Wick, dat wordt Peterhead, een goeie 75 mijl dichterbij. En voor dat traject van 205 mijl zullen we er uiteindelijk 350 afleggen… Om een idee te geven: dat is zo’n 20 keer Nieuwpoort – Blankenberge..

De eerste 24 uur hebben we slappe wind, regen en slechte zichtbaarheid. We tuffen op motor. Van de mooie kust zien we niets. De volgende 24 uur wordt kwakkelen, beetje zeilen, beetje motor. Maar de wind zit tegen en het beetje dat we kunnen zeilen is opkruisend. En in de laatste 24 uur gaat het steeds harder waaien, 7, 8bft, knal tegen. En het regent. Dapper trekken we tergend langzame slagen. Hoe noordelijker we komen, hoe meer we de Atlantische deining beginnen voelen. Dit is een hoge zee!

Omdat het steeds vermoeiender wordt aan boord, beslissen we om Wick te laten varen en voor Peterhead te kiezen. Veel meer dan een schuilhaven is het niet, de omgeving is niet aantrekkelijk, maar de havenmeester is een schat, en de douches zijn schoon en warm.

Dag en nacht doorzeilen is een wereld van verschil met dagtochten varen. Het grote voordeel is natuurlijk de mooie tijdswinst als je op een redelijk verafgelegen plek wil komen. 24 uur doorvaren, dat betekent grofweg de afstand afleggen van drie dagen in dagtochten. En je slaat drie keer het gedoe van een haven aanlopen over.

Dag en nacht doorzeilen is van een totaal andere beleving. En vraagt om het omzetten van een knop in je hoofd. Je moet vooral leren leven aan boord. Lees: niet alleen varen, maar ook koken, slapen, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan. Bij een ruige zee en flink wat helling, zijn dat regelrecht uitdagingen.

Hier in Peterhead ligt slechts een handvol bezoekende jachten, een paar Engelsen, een Deen, een Zweed, twee Duitsers, een Nederlander, ze komen allemaal van enkele dagen op zee. We ontmoeten Henk, die met zijn Rolwolk, amper 7,70m, solo zeilt. Bij een glas wijn hebben we het over dat dag en nacht zeilen. ‘Het is de kunst om uitgerust aan te komen’, is een advies dat hij altijd in gedachten heeft. In zijn geval moet dat lukken met kwartiertjes slaap, keukenwekker in de hand. Hoedje af.

9 gedachten over “Worstelend naar Peterhead

 1. Stoer hoor wat jullie ondernemen. Wij zij met van de dagtochten. Wellicht tot ergens in Schotland.
  Groet
  Jan Willem en Renée Schouten a/b sy. Iskander

  Geliked door 1 persoon

 2. Stoere kerels zeg !!! Het is toch wel héél speciaal hoor wat jullie ondernemen ? super !!!
  Groetjes , Beatriz 🙂

  Like

 3. Pingback: Hoe ver was het nu eigenlijk? | Pat Panick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.