Tien kilo boeken en zes kilo kaarten

“… We onderlijnen dat elke vorm van recreatievaart (zowel in groep als individueel) wordt verboden in de Belgische territoriale wateren van de Noordzee (tot 3 april 24h)..

Ter verduidelijking, ook het individueel beoefenen van brandingsporten is verboden in deze periode.”

FOD Mobiliteit en Vervoer | Natiënkaai 5, 8400 Oostende

Het coronavirus ontwricht onze levens. Door de strenge maatregelen om deze gezondheidscrisis het hoofd te kunnen bieden, hebben hulp- en ordediensten de handen vol. En wil men dat iedereen die er zijn boterham niet hoeft te verdienen wegblijft van op zee. Een zorg minder.

Ongeloof en verwarring. Hoe moet dat nu, onze boot staat op de Breehorn werf in Friesland, begin april staat een heen- en terug per auto gepland om de uitgevoerde werken te bekijken en in het paasweekend willen we de boot terug varen. Zullen de maatregelen tegen dan opgeheven zijn, of moet de gevreesde piek nog komen en staan er ons nog meer en strengere maatregelen te wachten?

Maar beseffend dat we een luxe probleem hebben in vergelijking met wat we vernemen uit kranten, radio, tv en internet, berusten we. Kunnen we half april (nog) niet varen, dan misschien een of meer weken later. Flexibiliteit en relativeringsvermogen maken deel uit van goed zeemanschap… Zoals eigenbelang ondergeschikt maken aan het algemeen belang van burgerzin getuigt.

Met plezier blijf ik dus thuis. En ga alvast in mijn hoofd op reis. Deze zomer willen we graag naar de westkust van Schotland. Een strakke reisplanning maken we nooit maar wat inlezen vind ik wel fijn. Ik grasduin in de blogs van wie ons voorging in dit uitgestrekte en veelbelovende vaargebied, ‘s/y Iskander’, s/y De Verleiding, en s/y Ossian en hop door de Polar steps van s/y Anna, ook een Breehorn 44. (Polarsteps is een leuke app die ik nog maar recent ontdekte. Stapsgewijs kan je er je (zeil- of andere) reis met het thuisfront delen in woord en beeld, eenvoudig en snel.)

En dan is er nog de karrenvracht aan boeken, vaargidsen en kaarten die we van Johan en Tru van de Ossian mogen lenen.

Die bestaat uit zowat elke beschikbare Imray pilot van Schotland, van de Farne Islands aan de oostkust over Cape Wrath tot de Firth of Clyde, als ook uit een dik pak Admirality zeekaarten. En al zijn deze laatste nogal gedateerd, ze vormen een gedroomde aanvulling op onze Navionics kaarten (iPad) en de Antares kaarten (laptop, OpenCPN) die Rob van s/y De Verleiding ons aanraadde. Heerlijk is het om nog eens de oude Admirality catalogus van mijn vader van onder het stof te kunnen halen om er alle kaarten in te markeren die we nu in bruikleen krijgen.

Verder zitten er nog een paar heerlijke lees- en kijkboeken bij. An Eye on the Hebrides  van Mairi Hedderwick geeft een fijn geïllustreerd beeld van die afgelegen eilandengroep.

En van Hamish Haswell-Smith zijn er An Island Odyssey en The Scottish Islands, a comprehensive guide to every Scottish Island, met uitleg over en prachtige waterverf illustraties van elk Schots eiland.

Elk. Schots. Eiland.

Dan zijn er nog de uitgaves Sail Scotland, Welcome Anchorages en a Skipper’s guide to the Scottish Canals en ten slotte een lichtjes vergeelde en beduimelde pocket, The Monarch of the Glen van Compton Mackenzie. Het boekje is een uitgave uit 1977, het verhaal dateert van 1941. Het zou een komisch verhaal zijn waarin de aparte trekjes van de Schotten in de verf worden gezet. Dit leg ik nog even opzij, als vakantielectuur…

Hoeveel ‘véél’ wel kan zijn heb ik nooit beter uitgedrukt gezien dan in een tot de verbeelding sprekende documentaire over de drugshandel in Colombia, waar zo veel geld om ging dat het gewogen werd in plaats van geteld…

En zo komt het dat ik met mijn trofee op de weegschaal ga staan. Tien kilo boeken en zes kilo kaarten…

4 gedachten over “Tien kilo boeken en zes kilo kaarten

 1. Hallo Patpanick

  Ik volg al geruime tijd jullie blog en ben altijd aangenaam verrast.De poëtische ondertoon. Ben ook altijd een beetje jaloers al ik jullie boot zie voorbij varen ( Wij hebben een HR29 bij de WSKLum)

  Ivm jullie reis naar Schotland misschien nog een tip. De DVD reeks van Paul Murton over de schotse eilanden. Hij is een landlubber maar geeft wel een goed idee van de eilanden. In één van de afleveringen is er trouwens een interview met Hamish Haswell-Smith.

  Hou het veilig en gezond in deze corona tijden en alvast fijne vakantie en fair winds
  Mvg
  Werner Hellings

  Like

  • Dag Werner! Dankjewel! Ik ga alvast op zoek naar die DVD reeks. Het is wel maar de vraag of we onze reis deze zomer zullen mogen maken… Maar Schotland loopt niet weg en uitstel is niet noodzakelijk afstel… Groetjes van de landlubberende Pat Panick crew! 🤗

   Like

 2. Dag Pat Panick en bemanning,

  Je schrijft prachtig Adelheid. Ik vraag me af of er een directe band bestaat tussen veel lezen en kunnen schrijven.

  ‘k Heb ook nog een paar interessante boeken liggen. Ieder jaar volgens ze me aan boord.

  Een schitterend boek: over de Shiant Isles: Sea Room door Adam Nicolson (ook een kleinzoon van Vita Sackville-West). Adam krijgt van zijn vader op zijn 21ste verjaardag een paar eilanden in de Minch. Verlaten en onherbergzame stukken land. Adam verdiept zich in de historie van die eilanden.

  (Leuk intro artikel: theislandview.com/content/nicolson-questions )

  De Aran eilanden: De Aran eilanden door Tim Robinson.

  Tiny Islands door Dixe Wills – 60 remarkable little worlds around Britain

  Hebrides door Peter May.

  Als je nog niet echt daarheen varen kunt, kan je al dromen en plannen maken.

  Ik heb een fascinatie voor eilanden, liefst afgelegen eilanden. De Kerguelen, de eilandenring rond Antartica.
  Een beetje meer dichtbij: de eilanden ten noorden en westen van Schotland.

  Och en nog zo veel andere,

  Tot we elkaar eens opkruisende kruisen

  Koen Broes
  a/b Ambroos

  Like

  • Bedankt! De boeken klinken uitnodigend, wellicht iets voor de scheepsbibliotheek… En tja… al die mooie eilanden blijven nog wel even liggen, we komen er wel. Ooit…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.